Het bezuinigingsberaad is maandagmiddag begonnen, 9 van de 11 fracties gaan met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) om de tafel zitten. PVV en SP hebben zich afgemeld.

Het overleg is het gevolg van 2 dagen algemene beschouwingen vorige week. In dat debat kwamen premier Mark Rutte en de oppositie nauwelijks dichter tot elkaar. Besloten werd om de gesprekken achter gesloten deuren voort te zetten.

Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Forse kritiek oppositie

De oppositie heeft forse kritiek op de kabinetsplannen. CDA, D66, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en 40 PLUS vinden dat het kabinet de lasten volgend jaar te veel verhoogt. Ook willen ze minder bezuinigen.

De partijen verschillen onderling echter ook op veel punten. D66 legt bijvoorbeeld sterk de nadruk op meer geld voor onderwijs, zoals Kamerlid Wouter Koolmees voor het overleg nog eens onderstreepte. Elbert Dijkgraaf van de SGP en Carola Schouten van de ChristenUnie vragen, net als het CDA, meer aandacht voor de positie van gezinnen.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die vorige week net als de PVV voor een motie van wantrouwen van de PVV stemde, wil "een radicale koerswijziging''. Ze heeft geen wisselgeld en wil het niet op een akkoordje gooien, zei ze bij binnenkomst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl